ПАТ «Укртранснафта» виставляє 7,5 тис. т нафти на біржові торги

10.02.2017

ПАТ «Укртранснафта» виставляє на біржові торги 7 500 тонн товарної нафти із обсягу, що знаходиться на зберіганні третіх осіб.

Торги будуть проведені  14 лютого 2017 року на майданчику «Української енергетичної біржі» (УЕБ). Стартова ціна на нафту буде розрахована за формулою ціноутворення, визначеною постановою Кабінету Міністрів №570 (від 16.10.2014) «Про організацію та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу».

Зазначимо, що виставлена на торги товарна нафта не входить до складу основних засобів ПАТ «Укртранснафта».

«Договори оренди резервуарів, в яких зберігається нафта, судами були визнані не дійсними, перспективи використання зазначеної товарної нафти сорту Urals в найближчий час відсутні у зв'язку з переходом ПАТ «Укртатнафта» на переробку нафти сорту Azeri light. У зв'язку з цим керівництво ПАТ «Укртранснафта» розглядає можливість продажу частини товарної нафти, що знаходиться на зберіганні у третіх осіб, за ринковою ціною», – прокоментував майбутні торги перший заступник генерального директора ПАТ «Укртранснафта» Андрій Пасішник.

А. Пасішник також відзначив, що варіант переробки товарної нафти на НПЗ був свідомо відкинутий керівництвом ПАТ у зв’язку з відсутністю можливості контролювати об’єктивність даних по виходу продукції та вартості переробки на недержавних нафтопереробних заводах.

«Було прийняте рішення провести прозорий продаж нафти за ринковою ціною в режимі диференціалів  з метою залучення максимальної кількості потенційних покупців», – додав А. Пасішник.

У разі успішного продажу тестової партії нафти, Дирекція ПАТ «Укртранснафта» планує винести на розгляд Зборів акціонерів ПАТ питання про реалізацію більшого об’єму товарної нафти, яка не використовується для потреб підприємства. З огляду на зміни до Статуту НАК «Нафтогаз України» дана операція також потребуватиме погодження Наглядовою радою НАК «Нафтогаз України».

З біржовим бюлетенем торгів можна ознайомитись за посиланням: https://www.ueex.com.ua/ukr/auctions_information/?y=2017&m=02&d=14&type=petroleum